Loading...

Dr Katarzyna Chyż

Dietetyk kliniczny, Specjalistka Medycyny Stylu Życia. Absolwentka studiów magisterskich Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka oraz Studium Edukacji i Pomocy Psychologicznej (SPEP) w Ośrodku Intra w Warszawie. Od kilku lat zawodowo związana z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie, gdzie zajmuje się głównie żywieniem w rzadkich wrodzonych wadach metabolizmu (m.in. fenyloketonurii i galaktozemii). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Fenyloketonurii, Society For The Study Of Inborn Errors Of Metabolism oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia (PTMSŻ). Posiada Certyfikat International Board of Lifestyle Medicine. Współautorka publikacji naukowych, poradników i materiałów edukacyjnych dla pacjentów. Aktywna uczestniczka konferencji, warsztatów i szkoleń, przeznaczonych dla profesjonalistów medycznych zarówno w Polsce jak i za granicą. W maju 2021, w ramach działalności w PTMSŻ współtworzyła akcję Roślinne Wyzwanie dla Zdrowia, zachęcającą do zwiększania udziału niskoprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego w codziennym jadłospisie.

Swoją wiedzę o roli odżywiania w budowaniu i utrzymaniu zdrowia, produkcji żywności oraz intuicję kulinarną wykorzystuje do tworzenia spersonalizowanych rozwiązań dietetycznych. Wielbicielka porannego wstawania, przemieszczania się na dwóch kółkach, zakupów na targach rolnych i języka hiszpańskiego.

Czym jest dla mnie MSŻ?

Medycyna stylu życia jest dla mnie wrażliwością na potrzeby ciała i ducha, codzienną praktyką, odpowiedzialnością społeczną, przyszłością.

Top